dinsdag 28 april 2009

shame on me

Ik heb me gisteren kwaad gemaakt, serieus kwaad gemaakt. Zo kwaad dat ik op dat punt was waarop kokend water stopt met koken.
Ik heb mijn gedacht gezegd, perfect mijn gedacht. Gewoon, netjes gestrucuteerd. Rechtdoor.

En wie had ik voor mij...?

2 9-jarigen. Zielig hé. t'Zijn twee van die barbies, van die kinderen die anderen uitsluiten omdat ze niet aan de snobkledingvoorschriften voldoen,niet het nieuwste van het nieuwste hebben, geen paard- of ijsschaatslessen volgen, zo'n dingen. Zo'n meisjes die klieken vormen, en de ene dag mag je erin, en de andere niet, ongeschreven regels die zij bepalen.
Z. soms denkt dat ze bij die kliek wil horen... Ze moet nog veel leren... Mijn Z. is nl. net als ik. Eigenlijk nog een slag erger, gewoon omdat ik haar daarin stimuleer. Ze heeft een redelijk 'gewaagd' kapsel (voor haar leeftijd), ze doet aan wat ze graag aandoet (niet wat iedereen mooi vind of aanheeft) en ze heeft het in zich om geen kuddedier te worden.

Alleen beseft ze dat nog niet, en kan ze dat nog niet echt plaatsen, en kan ze dat ook nog niet in haar voordeel gebruiken, zoals ik het doe. Ik ben ook altijd gepest, zolang ik het me kan herinneren. Dus vind ik het wel vervelend dat zij daar ook doormoet. Maar ik heb er wel vertrouwen in dat ze zich met minder problemen zal 'vinden' dan ik, gewoon omdat ik het ook meegemaakt heb. En zij is er wel opener in dan ik. Dus kan ik haar helpen, waar ik kan.

Ze klaagt al enkele weken over dingen die ze nemen uit haar boekentas, alles rondgooien en zo. Gisteren was het weer van datte. En ik kon het niet laten. Ik ben gewoon even mijn gedacht gaan zeggen tegen die 2, dat het pestkoppen zijn en zo. Op dat moment kon ik het even niet hebben.

Een half uur later staat de grootmoeder van 1 van die meisjes hier voor de deur. Of het waar is dat ik hen bij hun 'nekvel' genomen heb, en of ik het 'gefouilleerd' heb. Dat mens is zeker 3 keer zo oud als ik en tegen haar heb ik ook even mijn gedacht gezegd. En haar er fijntjes op gewezen dat haar kleindochter toch een fantastische verbeelding heeft. En of ze dat zelf niet inziet. Iemand die mij maar een beetje kent weet dat ik a. geen hand ga leggen op een kind en b. dat ik mijn écht wel niet ga bezighouden met dergelijke dingen.
Ze is dan maar afgedropen (staart tussen haar benen - nét goed!). Denk dat ze na mijn betoog wel besefte dat ze zich redelijk belachelijk had gemaakt...

Natuurlijk wakker gelegen, bang dat het voor Z. ambetant ging zijn vandaag. Zoiets kan zich in 2 kanten keren. Gelukkig was er niets gebeurd, ik heb dus blijkbaar de juiste 2 op de juiste manier aangepakt.

Hopelijk leren ze er iets uit, nu mijn Z. nog, dat ze zich écht niet moet bezighouden met 'erbij' horen, bij die stomme kliek...

Moeilijk soms, kinderen opvoeden.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Vreselijk! zulke kinders! En hun ouders! Dikwijls nog vreselijker! Ik haat de tegenwoordige 'mijn kind, schoon kind' mentaliteit. Wat is er mis met een kind op zijn plaats zetten? Precies of het enkel een ander zijn kinderen zijn die manieren en respect geleerd moeten worden! Ik vind dat je het super gedaan hebt, en vanaf ik de kans krijg doe ik hetzelfde (en dan laat ik het weten a ;-) )

elke zei

ik krijg het ook van dergelijke kinders. De twee meiden hier blijven er redelijk van gespaard. En ze zouden het zelf ook niet moeten proberen. 'Doe nooit met een ander wat je zelf niet graag zou hebben' is hier het motto.

annava zei

OOh help! Ik zou ook niet weten hoe ik moet reageren!
Ik snap die niet, die bomma, als je dat hoort van u kleinkind gaat er toch een belletje rinkelen dat het evengoed helemaal anders zou kunnen gelopen zijn en dan ga je toch gewoon eens praten met de andere mama (jij dan). Ipv als een onnozelaar wat belachelijk komen doen.
Sommige mensen he!

Nes zei

@Moeferkoe: Ik hoor het graag... ;-) En dit sleept al een paar jaar aan hoor, maar ik vind dat ze op een leeftijd zijn dat ze zoiets wel al mogen beginnen inzien, die ouders... :-)

@Elke: die regel heeft Z. ook maar in dit geval heeft ze een 'sla erop' toestemming gekregen, ik ben het beu. Ze mag wel niet eerst beginnen. Dat weet ze en dat zal ze ook niet doen. Dat slaan trouwens ook niet, maar ik wil niet dat ze zich altijd laat doen door zo'n gasten...

@Anna: Ik denk dat ze dat vooral nadien inzag...