maandag 8 juni 2009

Vrijdag II

Was er ook het ogenonderzoek.

Ik heb al een tijdje het gevoel dat ik niet meer goed zie. Ik ben behoorlijk bijziend dus goed nieuws was dat gevoel niet en het ging niet was. Druk op mijn ogen, hoofdpijn, vermoeide en geïrriteerde ogen, het hele boeltje.

Afspraak gemaakt bij de opticien. Ik heb sedert ik in O. woon nog geen nieuwe vaste oogarts en wou eerst bevestiging dat er echt iets miswas. De oogartsassistentie wierp tegen dat ik best wel eerst naar de oogarts ging omdat ik dicht bij de 'je krijgt veel terug van de ziekenas-grens' zit maar ik had geen zin in 'eerst een zoektocht'.

Het begon met de gewone testen en metingen. Het rode ballonnetje, de lettertjes, rood of groen, dat soort dingen. Toen kwamen de rare vragen. 'Word je makkelijk dronken?', 'Heb je vaak nekpijn'.
Toen kwam er de vraag of ik tijd had 'voor tests'.

Tests dus, een dik uur lang. Wat zie je het best, staan die lijnen in het verlengde, langs welke kant zweeft het balkje, wanneer blijft het stilstaan. Het was lastig en ik werd er kribbig van.

Het heet fixatie disparatie. Het is niet zo bekend in België en ik heb gewoon geluk gehad dat mijn opticien die tests kende en er actief mee bezig is. Elke oogarts had me gewoon de straat terug opgestuurd met de mededeling dat er met mijn ogen niets mis in, integendeel, ze zijn zelfs verbeterd.

FD dus, ik heb al bijgelezen. Het kan het beste uitgelegd worden als volgt:

Als je ergens naar kijkt moeten beide ogen naar hetzelfde punt kijken. Wanneer dit niet goed gebeurd, fixeer je (kijken) disparaat (niet goed). De hersenen kunnen de beelden van de beide ogen niet tot één enkel beeld versmelten waardoor het zien onduidelijk wordt. Dit kan wazig zicht of onrustig gedrag veroorzaken.

Het is dus iets wat je niet merkt zolang je het niet weet, of ze je niet helpen. Want het is simpel op te lossen met prisma's die het beeld gewoon naar het juiste punt doorloodsen, zodat mijn ogen dat niet meer moeten proberen. Een optie die gewoon kan geïntegreerd worden in mijn gewone brilleglazen. Ik ben dus in blijde verwachting van beter zicht. En een nieuwe montuur... En die vermoeide ogen en die koppijn zijn dan hopelijk verleden tijd!4 opmerkingen:

elke zei

ojee, wat een toestand...
En een nieuwe montuur. Dat moet ik zien!

Anoniem zei

aiai, ik heb meer geluk gehad, twee jaar geleden. Ook constant hoofdpijn, niet goed zien... Bij de oogarts bleek dat de opticien mijn ene glas 180° gedraaid in mijn montuur gestoken had. En zo liep ik al een half jaar rond.

annava zei

ALs dat u nieuw montuur is, knap!

Nes zei

@Anna: goed geraden schatteke, dat is 'm! Elke, nu nog op m'n neus. Ik vind het wel geslaagd... ;-)

@Moef: Ik hoop dat je veranderd bent van opticien!