woensdag 11 november 2009

De val van de Berlijnse muur

Overal en in elk programma ging het over de val van de muur, ik herinner me er niet zoveel van, ik was toen begot pas 9.

Maar zo pakten ze het in de laatste show aan...

En twintig jaar geleden, dag op dag, viel in Berlijn de Muur. Ossi Joachim Böckle liep destijds met zijn hoedje prominent en euforisch in beeld in de Panorama-reportage over die val. Vanavond blikt hij terug op die historische dag.

Het was een mooi gesprek, totdat ze besloten een stukje te tonen over de opbouw van de muur, en niet zomaar de constructie. Neen, een fragment van een vrouw die huilend over een half afgewerkte muur stond te schreeuwen tegen waarschijnlijk (?) een familielid aan de andere kant om te vragen hoe het met haar moeder ging, die op sterven lag.
Ik was praktisch ah huilen door de intensiteit van het fragment, wat moet er niet door die man zijn hoofd gegaan zijn, iemand die alles bewust als volwassene had meegemaakt.
Het ging helemaal over hoe het na de val van de muur was en opeens kwam hij terecht in het begin van die nachtmerrie. Ik vond het er echt over. Ik hoop dat hij vooraf op de hoogte was en dat er niet gespeeld werd op 'emotie'...

3 opmerkingen:

elke zei

Ik heb het grootste deel gisteren gezien en ik vond het wel een goeie reportage waarin alle aspecten aan bod kwamen zonder er echt een goed/slecht-oordeel te geven over de mensen in beeld. Zelf de stasi-werknemer lieten ze zijn ding zeggen zonder hem te veroordelen. Dat vond ik wel knap, niet omdat ik het met die mens eens was maar omdat ze onpartijdig waren. Dat gebeurt tegenwoordig veel te weinig.

Trijn zei

Ik herinner me die beelden nog heel goed. In het lager moesten we zelfs een opstel en spreekbeurt geven hierover.
Vond het toch ook wel een mooi gesprek. Had ook tranen in de ogen bij het zien van Böckle's reactie op het fragment van het bouwen van de muur.
Aan heel die euforie van het neerhalen van de muur is een moeilijke periode voorafgegaan (om het heel zacht uit te drukken), en ik vind het goed dat dit ook aan bod kan komen, zelfs in een luchtig programma als De Laatste Show.
Ik vermoed dat ze mr Böckle wel op de hoogte hebben gebracht over wat ze gingen doen en ik denk dat Böckle zelf wel zal beseffen dat er niet over het vallen van de Muur gepraat kan worden, zonder het bouwen ervan ter sprake te brengen.
Of is dit kort door de bocht van mij?

Nes zei

Hm, ik vond het eigenlijk gewoon hel erg zielig voor die mens...